Cuketový gratin
Čvc 27
Zapečená – gratinovaná cuketa je další ze způsobů, jak zpracovat množství cuket ze zahrádky. Pokud už si v počátečním stádiu s cuketami neporadili slimáci, cuket bude snad opět dost. Cukety jsou báječná a co se týká receptů – velmi variabilní zelenina. Takto zapečená cuketa může být jak samostatné jídlo, tak skvělá příloha.
Pokrm jsem připravovala v zapékací míse o velikosti 32 x 20 cm.
Suroviny:
• 1500 g cuket
• 300 g smetany 12%
• 200 g créme fraiche
• 100 g Gorgonzoly
• 3 celá vejce
• několik snítek čerstvé saturejky
• čerstvě mletý pepř
• sůl podle chuti
• olivový olej na vymazání formy
• 3 hrsti strouhaného sýra na zapékání
Z cukety odkrojíme oba konce a nakrájíme na asi max 5 mm silné plátky. Ty vyskládáme na papírovou utěrku a posypeme solí. Cuketa se zbaví nadbytečné vody. Cuketový gratin je v podstatě totéž jako Gratin Dauphinois, jen v tomto případě není třeba cuketu na rozdíl od brambor předem tepelně upravovat.
Po 10 minutách osušená cuketová kolečka postupně vyskládáme do olejem vymazané zapékací nádoby. Já měla k dispozici dvě cukety – žlutou a zelenou, takže jsem kolečka vrstvila vždy od každé barvy jedno.
V misce smícháme oba druhy smetany, celá vejce a rozmělněnou gorgonzolu. Přidáme čerstvé bylinky. Já měla saturejku, ale stejně dobře by se hodil třeba tymián. Smetanovou směs opepříme a osolíme. Směsí přelijeme cuketová kolečka v zapékací nádobě. Povrch posypeme strouhaným Ementálem nebo parmazánem.
Vložíme do trouby rozehřáté na 150 stupňů a zapékáme asi 45minut.
Dobrou chuť!