Kebab s luštěninovým salátem a mátovým dipem
Čvc 15
Recept jako stvořený pro grilovací sezónu. Ale i kdyby se počasí zrovna nevydařilo, dají se tyhle kebaby klidně připravit třeba i v troubě.
Na kebab pro 4 velké jedlíky si připravíme:
• 1 kg předního hovězího
• 2 žluté cibule
• 1 celé vejce
• 1 lžičku mletého galgánu (nebo sušeného mletého zázvoru)
• 2 lžičky mletého římského kmínu
• 2 lžičky mleté skořice
• 3 lžičky mleté uzené papriky
• 3 lžíce rajčatového protlaku
• 1 lžíci Harissy
• svazek plocholisté petrželky
• 5 g jedlé sody
• pepř a sůl podle chuti
Na salát bude třeba:
• 4 hrsti listové směsi
• 400 g čočky ve slaném nálevu
• 200 g cizrny ve slaném nálevu
• 12 cherry rajčat
• 4 ředkvičky
• 1 červená cibule
• šťáva z jednoho citrónu
• 3 lžíce olivového oleje
Na mátový dip:
• 200 g tučného bílého jogurtu
• 200 g zakysané smetany
• svazek čerstvé máty
K podávání:
• řezy citrónu
• opečená bageta
Pokud budeme připravovat kebaby na ohni a na maso použijeme dřevěné nebo bambusové jehly, začneme tím, že si je namočíme do studené vody alespoň na 15 minut. Pro pečení v troubě můžeme tento krok vynechat.
Mleté maso smícháme se všemi sypkými ingrediencemi. Poté přidáme najemno nasekanou cibuli a zelenou petrželku, pak rajčatový protlak a Harissu. Nakonec zapracujeme vejce. Pokud si nejsme jisti dochucením, vytvoříme ze směsi malou placičku a tu z obou stran opečeme na pánvi. Pečené maso ochutnáme a směs podle potřeby dochutíme.
Plech na pečení vyložíme pečícím papírem. Ruce si namočíme do studené vody a ochucenou masovou směs tvarujeme na jehly. Na plechu pak kebaby potřeme olivovým olejem. Pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů asi 30 – 40 minut. To bude záviset na síle špízů.
Mezi tím si připravíme salát. Čočku i cizrnu slijeme, nálev nebudeme potřebovat. K luštěninám přidáme na jemné proužky nakrájenou červenou cibuli. Výborně se bude hodit třeba i nakládaná cibule dle tohoto receptu. Ředkvičky nakrájíme na plátky. Vše zalijeme zálivkou z citrónové šťávy a olivového oleje. Necháme vychladit.
Mátový dip: Jogurt a zakysanou smetanu smícháme. Přidáme najemno nasekané lístečky máty. Můžeme přisolit. Necháme dobře vychladit.
Bagetu nakrájíme na silnější plátky. Ty buď nasucho nebo na lžíci olivového oleje opečeme.
Dobrou chuť!