Moje oblíbené lečo

Srp 05

Moje oblíbené lečo

Včera jsem si po nějakém čase opět vyzkoušela recept, který vyprávěl před několika lety v nějakém televizním pořadu lámanou slovenštinou hovořící Maďar. Dodnes si vzpomínám, jak prohlásil: „My Maďaři bez leča nemůžeme žít“. Zkusila jsem tehdy jeho recept a od té doby lečo jinak (až na výjimky) nepřipravuji.

Na tento způsob přípravy leča je potřeba:

• 1,2 kg hovězí kližky
• 10 větších rajčat
• 10 bílých paprik
• 5 středních cibulí
• 150 g rajčatového protlaku
• 1/2 l hovězího vývaru
• 5 lžic vepřového sádla
• pepř
• sůl

Většina přípravy spočívá v krájení. Papriky, rajčata a cibuli očistím a nakrájím. Kližku zbavím větších blan a nakrájím ji na kousky velikosti přibližně dvou kostek cukru.
Vezmu ten největší kastrol – většinou je to oválný litinový, a na rozpuštěném sádle zprudka orestuji maso, aby se zatáhlo. Poté přidám cibuli nakrájenou na půlkolečka a pokračuji v restování do doby, až cibule zesklovatí. Poté podliji trochou vývaru a nechám na velmi mírném plameni za občasného promíchání dusit, až bude maso téměr měkké.

Do tohoto základu přidám pokrájené papriky (kdo má rád, může i nějakou tu pálivou) a po chvíli rajčata. Dál vše dusím do změknutí rajčat a paprik a již nepodlévám. Je-li vše správně podušeno a maso je úplně měkké, přidám rajský protlak, dokořením pepřem, případně dosolím a ještě chvilku nechám bublat.

Podáváme s vařenými bramborami nebo s dobrým pečivem.

Dobrou chuť!

Share

4 comments

  1. JE vynikající já leča miluju

    • Pavlína
      Pavlína /

      V létě je úžasné cokoliv zeleninového a pro mne zejména s rajčaty 😛 Díky za komentář, Líbo 🙂

  2. Jsem asi taky Maďar, bez leča neumím žít. První slovenské papriky jsem ale koupila až před týdnem, rajčata máme vlastní. I když jsem na lečo měla chuť celé léto, dočkala jsem se až na jeho konci. Ale tvůj recept je tuning leča, ten by nám moc chutnal. Dělávali jsme takový „letní guláš,“ do hotového jsme právě přidávali papriky a rajčata.

    • Pavlína
      Pavlína /

      „Tuning leča“ 😀 Letos to nebylo u nás na zahrádce s rajčaty moc slavné, ale lečo vaříme za léto několikrát. V kombinaci s masem nebo i bez masa (ale bez uzeniny) si pochutnám pokaždé 🙂 Díky, P.

Napsat komentář: Pavlína Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *