Rebarborový sirup se zázvorem

Čer 08

Rebarborový sirup se zázvorem

Rebarbora na zahradě rozprostírá své ohromné listy a kočky ji využívají jako slunečník. Pár stonků jsem otrhala a připravila rebarborový sirup.

reb1

Je příjemně a výrazně sladkokyselý, ale vězte, že do letních koktejlů a limonád se bude náramně hodit. Nabízím recept na můj oblíbený koktejl:

• 1 lžička rebarborového sirupu
• 1 díl Ginu
• 2 díly Prosecca (pro ty méně odvážné perlivá voda)
• led

reb2

Na přípravu sirupu jsem použila odšťavňovač. Stačilo:

• 500 g rebarborových stonků
• 270 g krystalového cukru
• 30 g čerstvého zázvoru
• 10 g kyseliny citrónové

Rebarborové stonky nalámeme na menší kusy a oloupeme co nejvíce jejich povrchu. I tak se může stát, že s vlákny bude mít odšťavňovač trochu problém. Slupky uchováme pro další vaření. Obsahují totiž celkem dost pektinu, takže sirup bude mít tu správnou konzistenci. Z uvedeného množství rebarbory vznikne asi 300 ml šťávy.

rs1

Tu přecedíme přes plátno do hrnce a ke šťávě přidáme rebarborové slupky. Zázvor oloupeme a nakrájíme na slabé plátky nebo ho pro intenzivnější chuť můžeme nastrouhat. Přidáme celé množství cukru. Necháme krátce přejít varem, přidáme kyselinu citrónovou a sirup opět přes jemné plátno slijeme do připravených, vroucí vodou vylitých a vysušených sklenic. Před uzavřením necháme téměř zchladnout. Poté uchováme v lednici.

koktejl

Pokud by se vám hodila etiketa na sklenice se sirupem, je zde:

rebarborovy sirup

Příjemný začátek léta!

Share

8 comments

  1. Tak takový drink mě láká! Stejně, jako bezvadné fotky! Strefila jsi se do pravého počasí!

  2. Veronika /

    Dobrý den, udělala jsem mátový sirup a líbí se mi i tento rebarborový. Chtěla bych se zeptat. Jsou bylinkové sirupy vhodné pro děti. Mám syna, který má 14 měsíců ale nevím jak často mu ten sirup můžu dávat.
    A ještě mám jeden dotaz. Mohu dočasně sirupy uchovat v plastových lahvích než si koupím nějaké pěkné skleněné lahve?
    Děkuji za odpověď a přeji pěkný den V.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Veroniko, co se týká bylinek ve vztahu k dětem, na Vašem místě bych se obrátila na web se zaměřením na bylinky (co jak pěstovat, co a jak používat) nebo se poradila přímo v bylinkové lékárně. Co se týká skladování sirupu v plastu, nejspíš bych to nedoporučovala, ale přímo zkušenost nemám. Lépe bude si skutečně opatřit sklo před výrobou sirupu. Mějte se krásně, P.

  3. Vlasta /

    Dobrý den, Pavlínko, jdu na ten sirup a hned jsem se zarazila u uvedeného množství kyseliny. Držím v ruce dva pytlíky. Jeden 40g a jeden 100g, ze kterého mám do směsi nasypat tu polovinu? :-) :-) Děkuji za radu a přeji hezký den.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Vlasto :) Já měla k dispozici sáčky o obsahu 20 g a vlatně jsem ani nikdy jiné balení neměla, tak jsem množství nepopsala přesně. V tomto případě je polovina sáčku tedy 10 gramů. Suroviny v receptu jsem v tomto duchu opravila. Děkuji a mějte se krásně :) P.

  4. Mirka /

    Těším se na léto, až si budu moct takové pochoutky připravovat. Navíc zázvor mám strašně ráda a to i z lékařských důvodů, kdy mi celoročně velice pomáhá. Děkuji tedy za fajn recept.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Mirko, díky za komentář :) Mějte se krásně, P.

Napsat komentář: Mirka Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Current ye@r *