Domácí mátový sirup

Čvn 05

Domácí mátový sirup

Je krásný červnový čas. První ovoce už dozrává a bylinky začínají mít tu správnou sílu.

A to je ta pravá doba pro výrobu ovocných nebo bylinkových sirupů. Tentokrát jsem se vrhla na sirup mátový.

Připravila jsem si:

  • větší svazek máty

  • 1 kg krystalového cukru

  • 1 sáček (20g) kyseliny citrónové

  • asi 2 litry převařené vody

Mátu důkladně opláchneme, otrháme lístky, namočíme je do zcela zchladlé převařené vody a necháme je na chladném místě louhovat 24 – 48 hodin.

Další den listy odstraníme a tekutinu přelijeme do hrnce, nejlépe přes plátno. Na sporáku ji pak zahříváme mírným plamenem. Přidáme cukr, kyselinu citrónovou a důkladně mícháme. Když se cukr rozpustí, necháme roztok asi tři minuty přejít varem. Mírně zchladlý sirup plníme do vařící vodou vylitých a vysušených lahví.


Po celý rok nám může sirup sloužit jako základ pro výrobu domácích limonád. Stačí ještě přidat třeba pár čerstvých mátových lístků, šťávu z jakéhokoliv citrusu nebo kousky nakrájeného ovoce. Kostičky ledu pak můžeme oživit zamraženými lístky yzopu, brutnáku nebo sedmikrásek. A v době podzimní a sychravé si můžeme domácím sirupem osladit čaj.

Pokud by se vám hodila etiketa na sklenici se sirupem, je zde:

mátový sirup

Na zdraví!

Share

72 comments

  1. Dobrý den,
    mám jen takový dotaz 🙂 Hrozně ráda dělám cokoliv z bylinek a proto mě zaujaly Vaše sirupy. A tak bych se chtěla zeptat, zda je nutné to převařovat, jestli se tím vařením nezničí ty bylinkové a zdravé látky. Zda by nestačilo jen nechat volně rozpustit cukr stejně jako u šťávy z květů bezu černého? Jaký je prosím Váš názor? Děkuji Zuzka

    • Pavlína
      Pavlína /

      Milá Zuzko, proces varu je dost krátký na to, aby zdravé látky z bylinek zničil. Těch je v sirupu dostatek díky předchozímu namáčení. Množství cukru a var jsou důležité z důvodu konzervace, tj. aby sirup vydržel co nejdéle.
      Díky a měj se krásně 🙂

  2. Martina /

    Dobrý den mám dotaz mohu místo cukru dát med?Předem děkuji za odpověď Martina

    • Pavlína
      Pavlína /

      Martino, to bych nezkoušela. Med po převaření ztratí spoustu prospěšných látek. Navíc ani cena není zanedbatelná 🙂 Cukr se dá použít třtinový, ale počítej s tím, že se bude déle rozpouštět. Díky a měj se fajn 😛

  3. Kateřina /

    Dobrý den, díky za recept, udělala jsem podle něj sirup z meduňky a je výborný. Nezkoušela jste ještě jiné bylinky? Dobromysl nebo tymián? Láká mě to vyzkoušet, ale trochu se bojím jak by to dopadlo chuťově …

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den Kateřino, meduňkový i mátový sirup jsou zde na webu v receptech. Ty dvě příchutě mám prostě nejraději. Letos se ještě chystám na sirup z citrónového tymiánu, který máme na zahrádce teprve krátce. Voní nádherně a má spoustu úžasných vlastností. To ale téměř všechny bylinky. A časem možná přidám sirup šalvějový 🙂 Mějte se krásně a děkuji za milý komentář 🙂

      • Martina /

        Dobrý den, mohu se zeptat, zda je někde recept na sirup z citronového tymiánu…, mám ho na zahrádce docela dost, tak bych ho ráda vyzkoušela. Jinak mátový sirup je naprosto dokonalý :-). Děkuji, Martina

        • Pavlína
          Pavlína /

          Dobrý den, Martino, děkuji za komentář. V případě tymiánu bych nejspíš postupovala stejně. Jen bych lístky před louhováním trochu podrtila, aby byl výluh co nejsilnější 🙂 P.

  4. Milada /

    Dobrý den,
    udělala jsem sirup dle Vašeho návodu, na chuť je opravdu vynikající, ale i když jsem dodržela všechny postupy, sirup mi nezhoustnul, ale je úplně tekutý.
    Jakou má mít konzistenci?
    Velmi děkuji za odpověď,

    Milada

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Milado 🙂 Buďte bez obav, sirup rozhodně nebude tak hustý jako jsou sirupy kupované. Malinko zhoustne po několika dnech v chladu (lednice, sklep). Důležitá je však chuť a tak, jak píšete, je v pořádku 😛 Domácí výrobky se někdy přece jen chovají jinak, než jsme zvyklí 🙂 Díky za vyzkoušení receptu, mějte krásné léto, P. 🙂

  5. Helena /

    Dobrý den, Pavlíno,
    nenašla jsem na stránkách recept na mátový sirup, který zmiňujete v odpovědi Miladě. Je to stejné jako tento, jen místo máty dám meduňku? Případně ten citrónový timián?
    Mějte se hezky a díky za odpovědi,
    Helena

  6. eliška /

    Dobry večer Pavlinko.
    Už vloni jsem dělala sirupy z maty a meduňky dle Vašich receptu a jsou VYBORNE moc děkuji.
    Letos už mam 5l od každého a cela rodinka už loudi 🙂

    • Pavlína
      Pavlína /

      Eliško, děkuji za úžasnou zprávu. Takové se moc krásně čtou! 🙂 Já letos k oběma, o kterých píšete, přidala ještě rebarborový a bezinkový, je to radost a bude hodně „jedlých dárků“ 😀 Mějte se krásně a ještě jednou děkuji za Vaši přízeň 😛

  7. Zuzka /

    Dobrý den,
    recept na ten bezový už jste zde umístila, prosím? Nebo bude postup stejný jako u mátového?
    Děkuji za skvělý web … a držím palce ať Vám to nadšení vydrží 🙂
    Zuzka

    • Pavlína
      Pavlína /

      Zuzko, odpoved mate v mailu. Moc dekuji, P.

  8. ksenija /

    Dobry den mohu se take zeptat na recept bezinky a rebarbory? Matovy uz se pripravuje tak doufam ze se povede. 😉

  9. Vera /

    Dobrý den, to vypadá hezky, myslíte že se stejným způsobem dá připravit sirup z yzopu lék.? Díky za odpověď, hezké dny.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Věro 🙂
      Lístky yzopu bych asi před namáčením trochu polámala, abychom dostali co nejintenzivnější chuť. Zkusila bych to stejně, jako mátový.
      Mějte se krásně, P. 🙂

  10. Ondřej /

    Dobrý den, poprvé jsem podle Vašeho receptu dělal mátový sirup a mám pocit, že 20g kyseliny citronové trochu přebíjí chuť máty a sirup je příliš citronový (při zachování všech poměrů). Máte vyzkoušeno, zda toto množství je nutné jako „konzervant“, nebo je možné snížit dávku na polovinu? Pěkný den.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Ondřeji. Jiné množství jsem nezkoušela. Ale třeba přidat cukr a ubrat kyselinu by šlo. Ale základní předpoklad pro silnou chuť je silný výluh – tedy dostatečné množství máty, která byla před květem. P. 🙂

      • Ondřej /

        Dobrý den Pavlíno, díky za odověď. Poloviční dávku kyseliny citronové, delší (96 hodin) a silnější (větší množství) výluh jsem vyzkoušel na meduňce a je to výborné. Ať se daří. OL

        • Pavlína
          Pavlína /

          Tak to je moc fajn, Ondřeji, to mám radost 🙂 Mějte se krásně, P.

  11. marian /

    dobrý deň našiel som recept kde sa bylinki luhujú aj s cekrom akí je vtom rozdiel. Po zliatí ostane cukor na bylinkách ktorí sa nezúžitkuje

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, to je právě důvod, proč nakládám bylinky do převařené vody a čistý bylinný výluh teprve pak svařím s požadovaným množstvím cukru 🙂 Ať se sirup podaří, P.

  12. Monika /

    Dobrý den, nevíte proč mi sirup po přidání kyseliny zrůžověl?

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Moniko 🙂
      Stejnou otázku už mi kdysi někdo položil. Možná to může být druhem použité máty? Opravdu nevím, mně se to doposud nestalo 🙂

  13. Marcela Hrušková /

    Dobrý den, Pavlíno, máta už je naložená podle Vašeho receptu, chci se zeptat, jestli jste nezkoušela sirup z levandule. Děkuji

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Marcelo 🙂 Levandulový sirup jsem zatím nezkoušela, ale možná by stál za zkoušku 🙂

  14. Gabča /

    Dobrý den, sirup z máty jsem dělala poprvé a je moc dobrý. Akorát mi přijde, že nechutná moc po matě. Ma spíš jen takovou bylinkovou chuť. Tak nevím jestli to tak ma být. Nikdy jsem totiž takový domácí sirup nepila. A mam otázku jak ten sirup uchovávat? Musím ho mít v lednici nebo muže byt třeba uskladněný ve sklepě.? Jinak moc děkuji za recept.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Gabčo,
      záleží na druhu a množství máty, na tom, jak silný je výluh. Při zachování hygienických pravidel sirup vydrží dlouho. Je třeba vroucí vodou vylít lahve včetně uzávěrů i nálevky, pomocí které budeme později plnit lahve. Při konzumaci pak s lahví sirupu zacházet podobně (neolizovat hrdlo apod.). Sirup pak vydrží bez problémů: Načatý v lednici i několik týdnů, neotevřené lahve ve sklepě i déle, než rok. Mějte se hezky, P.

  15. Adam /

    Dobry den, nechal jsem listy dle receptu cca 40 hodin macerovat v prevarene vychladle vode. Nektere listy jsou jakoby shnile, na povrchu je pena a take trochu smrdi. Udelal jsem neco spatne, nebo je to normalni? Dekuji

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Adame 🙂 To se někdy stane, když se čas louhování prodlouží v ne úplně chladném prostředí. Tekutinu bych slila přes plátno a zahřála na sporáku. Před přidáním cukru bych se řídila svým nosem a pocitem. Pokud by tekutina byla moc „cítit“, vylila bych 🙂 P.

      • Adam /

        Děkuji Pavlo 🙂 , myslel jsem že bude stačit nechat louhovat ve špajzu, ale příště dám raději vodu s mátou do lednice. Cítit to trochu bylo, ale po přidání cukru a povaření to bylo ok a sirup chutná dobře, už jsme ho pili a nikdo neměl problém :D. Příšte to bude lepší…

  16. Marcela Chocholoušová /

    Dobrý den,
    kolik množství uděláte z uvedeného receptu? Je možné kys. citronovou nahradit citŕony?
    Děkuji za odpověď! Marcela

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Marcelo, z uvedeného množství je asi 2,5 litru sirupu. Nahradit kyselinu citrónovou v prášku jsem pouze citrónovou šťávou nikdy nezkoušela, nemohu posoudit, jaká je pak chuť ani trvanlivost 🙂 Mějte se krásně, P.

  17. Martina /

    Dobrý den – chtěla bych se zeptat, jestli náhodou nevíte, zda-li se dá udělat sirup třeba i z listů maliníku. O sirupu z prodů sem se dočetla, ale z listů sem našla jen čaj.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Martino, také jsem v souvislosti s listy maliníku slyšela pouze o čaji, ale i tak si myslím, že sirup spíše ne. P.

  18. lucka /

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli se dá použít odšťavnovača zkrátit tím proces luhování 🙂

    • Pavlína
      Pavlína /

      Lucko, dobrý den,
      nezkoušela jsem to, ale možná to stojí za zkoušku 🙂 Nemyslím, že to zkrátí proces, byl by to prostě zcela jiný postup: Hmotu s intenzivní vůní a chutí spojit s cukrovým rozvarem. Mějte se krásně, P.

  19. Lenka /

    Dobry den,prvni varka vyborna,ale druha je mene vyrazna a kysela,je mozne nejak upravit??vylouhovat dalsi a pridat???Dekuji

    • Pavlína
      Pavlína /

      Lenko, pokud se Vám druhá várka nezdá a nechutná Vám, tak ji prostě neschovávejte a připravte jinou. P.

  20. Jana /

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat,mohu dát louhovat mátu i se stonky?Děkuji za odpověď

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Jano 🙂 Samozřejmě, já stonky ještě na několika místech nalomím, aby se vylouhovalo co nejvíce silicí 🙂
      P.

  21. Pavlína /

    Dobrý den, vyzkoušela jsem váš recept a sirup je výborný =)
    Chtěla jsem se zeptat, jakou máte zkušenost s vařením sirupu ze sušených bylin.
    Děkuji za opdpověď =)

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Pavlíno,
      děkuji za Váš komentář, to mám radost 🙂 Ze sušených bylin jsem sirup nikdy nepřipravovala. Co usuším, používám pak pouze na čaj. Přiznám se, že jsem o této možnosti doposud ani neslyšela. P. 🙂

  22. Jana /

    Dobrý den,
    děkuji za pěkné recepty.
    Prosím, napište mi, jak dlouho můžu skladovat mátový a meduňkový sirup. Bydlím v paneláku a lednice není tak velká, abych v ní mohla skladovat více šťávy atd. Vydrží sirupy bez zavařování celý rok ve skříni v kuchyni?
    Předem Vám děkuji za odpověď
    Jana

    • Vladimír /

      Dobrý den, mátový i jiné sirupy skladuji sice ve sklepě, nicméně nebojím se ani skladování v kuchyni. Předpokladem jsou ovšem sterilizované lahve i uzávěry a jedna důležitá věc: po naplnění do lahví kápnout na vrch lžičku nejméně 30% alkoholu (vodka, ale podle chuti i jiný alkohol, třeba na mátu bílý rum, do meruňkového meruňkovice, do jablečného rum) a ihned uzavřít. Nepřeklápět! Film alkoholu nad sirupem brání přístupu vzduchu a tím i aerobních bakterií a anaerobní kvasinky nepřežívají v prostředí s více než 20% alkoholu, takže se do sirupu rovněž nedostanou. A jestli tedy byl sirup plněn po převaření a do sterilních lahví, vydrží do otevření minimálně půl roku (vlastní zkušenosti). Jen pro jistotu po otevření, pokud podáváte dětem, hladinu alkoholu slijte nebo odsajte brčkem. S pozdravem Vladimír

      • Vladimír /

        P.S. Po otevření skladujte již jen v lednici.

        • Pavlína
          Pavlína /

          Vladimíre, díky za Vaše postřehy 🙂 Myslím, že už je sem někdo psal, ale dobrých informací je zapotřebí 🙂 Mně sirupy v pohodě vydrží i bez zavařování i bez alkoholu, ale proč nezkusit ověřené 🙂 Mějte se krásně, P.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Jano,
      mně sirupy vydržely i mimo lednici nebo sklep. V lednici uchovávám případně načatou láhev 🙂

  23. Jana /

    Krásný den, dnes jsem dodělala váš mátový sirup a zajímá mě jak jste zjistila jeho trvanlivost? U nás se po něm jen zaprášilo…za dnešek vypito půl láhve a o druhou mě rovnou uprosila sestra. Takže děkuji za skvělý recept….jak máta obroste bude další várka.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Jano. To jsem vážně ráda, že Vám sirup tak moc chutná. Jinak mi ke zjištění trvanlivosti pomohla zapomenutá láhev ve sklepě, kde je chladněji. V pohodě i dva roky 🙂 Mějte se krásně, P.

  24. Gágina /

    Zdravím,sirup z bezinek dělám už kolikátý rok ale pokaždé se mi pár sklenic zkazí,zkoušela jsem zakapávat alkoholem,zasypávat kyselinou citronovou.Letos mi bylo porazeno že mám přidat Konzervační přípravek v prášku,tak by mě zajímal Váš názor,letos jsem raději udělala poprvé med z bezu,momentálně se chystám na mátový sirup+použít konzervant.Zájímá mě Váš názor a předem za něj děkuji.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Gábino. V podstatě do všech sirupů používám kyselinu citrónovou. Jen jednou jsem použila citrónovou šťávu a je pravda, že sirup měl velmi krátkou (cca 6-8 týdnů) trvanlivost. Jeden sáček kyseliny citrónové na jeden hrnec nás, myslím, nezabije. Chuť sirupu se tím nezmění a skutečně vydrží. Alkoholem jsem doposud nikdy nezakapávala, ale o této metodě jsem slyšela. Možná se tady na webu někde na toto téma diskutovalo 🙂 Pokud budete u mátového i bezového sirupu postupovat tak, jak píši v receptu, mělo by vše být v pořádku 🙂 Jsem moc ráda, že jste další našenec, který se vrhnul na výrobu domácích sirupů. Jsou nejlepší a víme, co v nich je 🙂 Mějte se krásně a kdykoliv napište, P. 🙂

  25. JaK /

    Dobrý den, vyzkoušela jsem oba sirupy – meduňkový i mátový. Jsou luxusní. Děkuju za nápad, určitě budu během léta opakovat. Možná to vyzkouším i ze sušené máty.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, tak to mám vážně radost. Sirupy vyrábím každý rok už proto, že meduňka se neúnavně množí. Něco usuším, ale ze zbytku je většinou sirup. Ze sušené máty se dá vyrobit skvělý domácí ledový čaj:

      http://mlsnakockablog.cz/domaci-ledovy-caj/

      Mějte se krásně! P. 🙂

  26. Marie /

    Dobrý den,
    kdosi se ptal na sirup ze sušených květů. Protože jsem nasušila čerstvý černý bez a zbyl mi sušený, neměla jsem to srdce ho vyhodit.Zkusila jsem z něj udělat sirup. Má trochu tmavší barvu, než z čerstvého, ale chuťově je dobrý a trvanlivost se teprve ukáže. Zatím je to asi měsíc a drží.
    Marie

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Marie,
      děkuji za Váš komentář. Určitě napište, jak to dopadlo s trvanlivostí, jinak to zní velmi zajímavě. Mějte se krásně, P. 🙂

  27. Zuzka /

    Dobrý den, mc děkuji za váš skvělý recept na mátový sirup,♥ udělala jsem ho silnější, více máty a před namočením do převařené vody jsem jí v sekáčku trochu podrtila, výsledek, silnější výluh, manžel říkal, že je to síla, jak když vařím ústní vodu 🙂 Pravil, že pro dodání svěží zelené barvy( světle hnědá mi s toho vyšla) by tam dal ze dva paňáčky peprmintového likéru 🙂 zkusím pak až do drinku, čistě ze zvědavosti. Mějte krásné léto

    • Pavlína
      Pavlína /

      Milá Zuzko, to je skvělý nápad 🙂 Věřím, že chuť pak byla velmi intenzivní 🙂 Díky a mějte se krásně, P.

  28. Věra Víchová /

    Dobrý den, dnes jsem uvařila mátový sirup podle Vašeho receptu, ale protože žiji v paneláku, kde žádný studený sklep není, tak raději lahve ještě sterilizuji na 80 stupňů 20 minut jako jiné kompoty. Dělám tak již léta sirupy z pampelišek, bezových květů a letos poprvé jsem udělala i z rýmovníku, který mi roste jako blázen.I ze sedmikrásek jsem zkoušela, ale manžel už odmítá 1000 květů trhat.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Věro 🙂 Děkuji za zprávu, já také všechny sirupy neskladuji ve sklepě a i přesto jsou velmi trvanlivé. Sirupy lze vyrobit téměř ze všeho zeleného, co nám roste na zahradě. Výhodou je, že víme, co obsahují, protože jsou prostě domácí. Mějte se fajn, Pavlína V.

  29. Marie Krajickova /

    Letos mam i jiné druhy máty
    Dala by se použít? Děkuji za radu.

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Marie. Bylinky se dají použít jakékoliv 🙂 Rozhodně bych to vyzkoušela, kvůli chuti 🙂 P.

  30. Petr /

    Dobrý den, můžu smíchat mátu a meduňku?

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Petře
      smíchat bylinky samozřejmě můžete, dle vlastní chuti. Sirup pak může mít zajímavou příchuť, P. 🙂

  31. Jitka Bartošová /

    Dobrý den, dělám mátový sirup.Mám namočeno necelých 48 hodin a uďála se mi na vrchu pěna né moc. Je to znamení,že se to zkazilo? Děkuji

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Jitko, pěna by neměla vadit a pokud bylo vše v chladu. Nejspíš bych vše zcedila a svařila už teď. Ona se chuť ještě změní po přidání kyseliny citrónové a uvidíte, že to bude v pořádku 🙂 P.

  32. Dobrý den, co to je větší svazek máty…. to je 100 g 200g 300g ? Každý má jinou představu. Děkuji předem za odpověď .

    • Pavlína
      Pavlína /

      Dobrý den, Eliško 🙂 Vlastně mne nikdy nenapadlo větvičky vážit. Mám tím na mysli asi 20 větviček o délce asi 25 cm 🙂 P.

Napsat komentář: Jitka Bartošová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *